کاربرد های سود پرک را می توان به دسته های مختلف و اساسی تقسیم کرد. سود پرک در صنعت تولید مواد بهداشتی، تولید محصولات ساختمانی، انجام بعضی از فرآیندهای شیمیایی، بعضی از فعالیت های صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی، صنعت تسویه آب و فاضلاب شهری بعضی از صنایع دیگر استفاده می شود. استفاده از سود پرک در صنایع وابسته به این محصول شیمایی هیچ جایگزینی با این کیفیت و کارایی ندارد، و همین امر دلیلی برای افزایش تولید و مصرف بیشتر سود پرک در صنایع داخلی و جهانی شده است. سود پرک بهعنوان یک ماده قلیایی قوی و با خاصیت واکنشپذیری بالا است که کاربرد گستردهای در صنایع مختلف دارد.
با ما در این مقاله از سایت گروه نیلو همراه باشید تا به بهترین شکل و کامل ترین حالت ممکن کاربردهای سود پرک را بررسی کرده و به صورت جزئی به آن بپردازیم.
12 کابرد سود پرک در صنایع مختلف
در این بخش از مقاله قصد داریم با هم ۱۲ استفاده از خود را بررسی کنیم ما سعی کردیم تا به بهترین شکل ممکن در این حوزه باشد.
1. صنعت کاغذسازی
سود پرک نقش مهمی در تولید خمیر کاغذ، در صنعت کاغذ سازی ایفا میکند. ترکیب قلیایی سود پرک به همراه ترکیب قلیایی کلرین یکی از بهترین و مهمترین ترکیبات در صنعت کاغذ سازی بوده و خمیر کاغذ تولید شده با این روش در کنار سولفات از طریق حذف ترکیبات لینکن و چندین شیمیایی دیگر می تواند کاغذ مناسبی را تولید نماید.
همچنین در کارخانه های کاغذ سازی که از تکنیک و تکنولوژی کرافت برای تولید کاغذ استفاده میکنند سود پرک از جنبه های دیگر میتواند مهم بوده و مورد استقبال و مصرف قرار بگیرد.
یکی از تاثیرات ظاهری مصرف سود برای تولید کاغذ میزان سفیدی و براق بودن برگه کاغذ است بدین صورت که کاغذهایی که شفافیت کمتری دارند، به دلیل ترکیبات شان کمتر از سود پرک در آنها استفاده شده است.
2. صنعت مواد شوینده و ضدعفونی
سود پرک در صنعت تولید مواد شوینده و ضدعفونی بسیار مهم و تاثیرگذار است. از سود پرک در تولید محصولات لوله بازکن استفاده زیادی می شود. دلیل اهمیت و کاربرد این ماده شیمایی در این محصول خاص، تاثیرگذاری سود پرک روی چربی ها و ایجاد تغییرات شیمیایی مثبت برای باز شدن انواع گرفتگی ها در لوله است. تولید انواع ماده سفید کننده و ضد عفونی نیز یکی از کاربردهای خاص سود پرک است. در کل استفاده سود پرک برای سفید کنندگی و پاکیزگی، دلیل برای استفاده مستمر از این ماده شیمایی در صنعت تولید مواد شوینده است.
3. صنعت دارویی و پزشکی
کاربرد سود پرک در صنعت پزشکی و داروسازی نیز بسیار چشمگیر است. از این ماده شیمیایی برای تولید انواع مسکن ها، آسپرین ها و مواد شیمیایی ضد انعقاد خون استفاده می گردد.
4. صنعت رنگرزی
سود پرک در صنعت رنگرزی هم میتواند با از بین بردن چربی ها باعث رشد این صنعت شود. در گذشته به دلیل عدم وجود امکانات. در فرآیند رنگ کردن الیاف، الیاف مورد نظر رنگ زیادی نمی پذیرفتند و این موضوع به دلیل وجود چربی در سطوح مختلف آنها بوده است.امروز اما با استفاده از ترکیب سود پرک و واکنش های شیمیایی آن و همچنین تاثیرگذاری این ماده روی چربی ها، ابتدا چربی را از روی الیاف های شیمیایی از بین برده و سپس با رنگ آمیزی آن، بهترین حالت را برای رنگ کردن الیاف مورد نظر به دست می آورند.
5. صنعت تصفیه آب و فاضلاب
کاربرد سود پرک در صنعت تصفیه آب و فاضلاب را میتوان در دو جهت بررسی کرد. ابتدا باید گفت از سود پرک برای کنترل میزان اسیدیته آب و کمک به حذف فلزات سنگین از آب استفاده می شود. همچنین باید گفت که با استفاده از سود پرک به بهترین و ساده ترین شکل ممکن می توان سدیم هیپوکلرید یا همان آب ژاول که یک نوع ماده ضدعفونی هست را تولید کرد.
6. صنعت مواد غذایی
سود پرک در صنعت مواد غذایی نیز بسیار موثر است. از سود پرک می توان در تولید زیتون، چوب شور، خیار شور و مواد غذایی دیگر برای ایجاد خاصیت ترد بودن استفاده کرد. همچنین سود پرک می تواند در جداسازی پوست مواد غذایی مثل سیب زمینی، گوجه و سایر میوهها در تولید کنسرو نیز موثر باشد. به علاوه اینکه سود پرک میتواند در جلوگیری از رشد باکتری ها و کپک ها به کمک صنعت غذایی آمده و کیفیت مواد غذایی تولید شده را نیز بالاتر ببرد.
7. صنعت پالایشگاهی و پتروشیمی
سود پرک می تواند به عنوان جاذب کربن دی اکسید در برشهای سبک مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین این ماده شیمایی به عنوان جاذب سولفیدها در خالص سازی برشهای مختلف نفتی بسیار پراهمیت است. بعلاوه که سود پرک به همراه کلر برای تسریع در فرایند شیرین سازی هیپوکلریتی که فرایندی برای حذف ترکیبات مختلف گوگردی است، بسیار مهم و کاربردیست.
8. صنعت صابون سازی
کاربرد سود پرک در صنعت صابون سازی به شکلی است که می توان آن را جدا از سایر محصولات صنعت شوینده و شیمیایی عنوان کرد، بعلاوه که از گذشته تا به حال سود پرک (حتی بدون استفاده از تجهیزات و دانش شیمیایی خاص) در تولید صابون استفاده می شده است. سود پرک را برای تولید صابون جامد استفاده می کنند که دلیل این کاربرد واکنش نشان داده با سایر مواد شیمایی و افزایش پاکیزکنندگی صابون است.
9. صنعت تولید محصولات فلزی
به منظور تولید آلومینیوم باید اکسید آلومینیوم را از سنگ معدن بوکسیت به صورت شیمیایی جداسازی کرد که هین فرآیند و شستوشو لازم برای تولید ماده اولیه آلومنیوم، مهمترین کاربرد سود پرک در صنعت فلزی است.
10 صنعت کاشی و سرامیک
سود پرک در صنعت تولید کاشی و سرامیک در کیفیت این محصولات موثر است. این ماده شیمیایی به عنوان گدازآور استفاده می شود. گدازآور برای کاهش ذوب روی بدنه و ایجاد لعاب روی کاشی و سرامیک استفاده می گردد. با استفاده از این ماده در هنگام پخت کاشی و سرامیک می توان کیفیت، شفافیت و زیبایی این محصولات را چندین برابر کرد.
11. صنعت انرژی
از سود پرک در تولید سلول های سوختی استفاده می شود. یکی از این سلول های سوختی رزین های اپوکسی (Epoxy resins) است که در توربینها بادی مورد استفاده قرار می گیرد و سوخت مهمی برای انجام فرآیند آنها به شمار می رود.
12. صنعت پارچه
در صنعت پارچه از سود پرک به دلیل تمیزکاری، سفید کردن و افزایش براقی و استحکام پارچه استفاده میشود.