نکات ایمنی در مصرف سودپرک را هر کسی باید جدی بگیرد. اگر در مجموعه های تولید این محصول شمیایی مشغول به کار هستید، اگر از طریق جابه جایی و یا فروش سود پرک کسب درآمد می کنید، چنانچه در مجموعه های مصرف کننده سود پرک فعال هستید این مقاله را باید بخوانید و آن را رعایت کنید. همچنین دانستن این اطلاعات، در صورتی که حتی احتمال قرار گرفتن در چنین موقعیتی برای شما خیلی کمتر است، خالی از لطف نیست و بهتر است. پس با ما در این مقاله از سایت گروه نیلو همراه باشید تا بهترین و کامل ترین نکات ایمنی در مصرف سودپرک را با هم بررسی کنیم.
در نظر داشته باشید که این مطلب صرف آموزش و ارائه اطلاعات است. بنابراین در هر شرایط برای هر گونه عملی در زمینه کمک های اولیه لازم در این زمینه، قطعا با پزشکان متخصص اورژانس در تماس باشید و در وهله دوم این مطالب را نیز در نظر داشته باشید.
اطلاعات ایمنی در مورد سود پرک
سود پرک ماده ای است بی رنگ، بی بو، جامد و سفید رنگ که غیراشتعال زا است. این ماده شیمایی به سرعت با آب واکنش نشان می دهد. این ماده شمیایی در صورت تماس با فلزات، گاز هیدروژن قابل استعال از خود آزاد می کند. سود پرک به شدت خورنده (فرسایند بوده) و ذر تماس با چشم یا پوست باعث سوختگی شدید خواهد شد.
تماس سود پرک با پوست
تماس سود پرک با پوست موجب بروز درد، قرمزی پوست، سوختگی، و ایجاد حرارت خواهد شد. سود پرک همچنین ممکن است باعث ایجاد زخم همیشگی بر روی پوست گردد. در صورت تماس شدید این ماده شیمایی با پوست، خطر احتمال مرگ نیز وجود خواهد داشت. سوختگی های ایجاد شده به دلیل تماس با سود پرک ممکن است سریعا منجر به بروز درد نشود، بلکه دقایق و حتی ساعت ها بعد از سوختگی احساس درد و شروع تاثیرات منفی آن نمایان شود.
به همین دلیل که افراد در معرض خطرات سود پرک باید در هر شرایط از وسایل ایمنی محافظ چشم، لباس و کفش مناسب حافظ پوست و دستکشی با جنس مناسب استفاده نمایند.
کمک های اول بعد از تماس با پوست
به هیچ وجه به ناحیه پوست در معرض سود پرک قرار گرفته دست نزنید. خیلی سریع لباس، کفش و تمامی اکسسوری های مخصوصا آنهایی که از جنس چرم هستند را از بدن خارج کنید. زیرا این ماده شیمایی با جنس چرم واکنش نشان می دهد.
خیلی سریع و بدون افزایش محیط تماس، با یک مسواک سود پرک باقی مانده از روی بدن و لباس را پاک کنید. سپس به مدت 60 دقیقه آب ولرم را بدون هیچ گونه وقفه ای و با فشار کم روی محل تماس بگیرید. در صورت امکان اینکار را در حین انتقال فرد مصدوم به بیمارستان انجام دهید. در غیر ابتدا آب ولرم را بگیرید، سپس فرد را به بیمارستان انتقال دهید.
حتما در از ابتدا تا انتهای موارد پیشگیری و درمان با پزشک در ارتباط باشید.
کمک های اولیه بعد از تماس با چشم
در صورت برخورد سود پرک با چشم، از لمس مستقیم محل تماس خوداری کنید. حتما در طول مدت 60 دقیقه بدون وقفه با آب ولرم و با فشار کم محل تماس را بشوید. اگر داخل چشم لنز بود، شستوشو با آب را قطع نکنید ولی سعی نمایید لنز را از چشم خارج کنید.
در نظر داشته باشید که خیلی سریع مصدوم را به پزشک برسانید، حتما با برقراری تماس با اورژانس مشورت های بهتری را بگیرید. مراقب باشید که در هنگام شستوشو چشم سالم با آب خارج شده از چشم مصدوم آسیب نبیند. حتما در از ابتدا تا انتهای موارد پیشگیری و درمان با پزشک در ارتباط باشید.
استنشاق سود پرک
در حالت هیچ خطری برای استنشاق سود پرک انسان را تهدید نمی کنند. تنها خطر ممکن در این مورد، در حالتی است که سود پرک به شکل گرد و غبار در هوا باشد، ممکن است با استنشاق برای انسان خطر ایجاد کند. در این صورت می تواند به بینی و گلو آسیب برساند.
کمک های اولیه بعد از استنشاق
در صورت استنشاق سود پرک توسط فردی باید سریعا وی را به فضای باز ببرید تا هوای تازه استنشاق کند. در صورت وجود مشکلی خیلی سریع باید با اورژانس و دکتر ارتباط برقرار کنید.
بلعیدن سود پرک
در صورت بلعیدن و یا قورت دادن سود پرک یا سود مایع لب ها زبان گلو و معده دچار سوختگی میشوند. از نشانه های این اتفاق میتوان به حالت تهوع، استفراغ، معده درد و اسهال اشاره کرد.
کمک های اولیه بعد از بلعیدن
در صورت بلعیدن سود پرک، باید به فرد سریعا آب بنوشانید. اگر به صورت طبیعی دچار استفراق، او را به سمت جلوخم کنید تا خطر تنفس مجدد آن رفع شود. همچنان به فرد آب بدهید و سپس با دکتر تماس بگیرید و فرد مصدوم را به بیمارستان منتقل کنید.
خطرات سود پرک
- سود پرک ماده ای غیراشتعال زا است. در صورت الزام برای اطفاء حریق باید از وسیله ی مناسب برای اطفا حریق استفاده نمایید. باید گفت نباید در اطفاء حریق آتش دارای سود پرک از اطفاء کننده ی دارای دی اکسید کربن استفاده کرد.
- سود پرک در برخورد با آّب دچار جوشش، کف کردن و پاشیدن می شود.
- سود پرک در تماس با فلزات گاز هیدروژن منتشر می نماید.
- این ماده شیمایی در صورت قرار گرفتن طولانی مدت با گرما، گاز سمی اکسیدسدیم آزاد می کند.
پایداری و واکنش پذیری سود پرک
- سود پرک در حالت نرمال ایستا و پایدار است.
- سود پرک باید از آب، طوبت، گرد و غبار به دور بماند.
- سود پرک و مایع هردو به شدت واکنش می دهند. به شدت با آب، اسید های ارگانیک، اسید های غیر ارگانیک، عامل های اکسید کننده، فلزات واکنش نشان می دهد. همچنین سود پرک نسبت به فلزات مانند آلیاژهای آلومینیوم، فولاد کربن دار خورنده خواهد بود.
احتیاط های لازم در مورد سود پرک
در زمان تخلیه سود پرک
- فورا باید محل را تخلیه نمایید.
- افراد غیر مسئول و غیر متخصص را از محوطه دور کنید.
- در صورت نیاز از لباس ها و تجهیزات ایمن و کامل استفاده کنید
- مواد شیمیایی واکنش دهنده و خطرناک دیگر را از محل دور نمایید.
در زمان جابه جایی سود پرک
- پیش از جابجایی و حمل و نقل این ماده از کارکرد کنترل مهندسی، تجهیزات محافظتی مورد نیاز و اقدامات بهداشتی و ایمنی فردی مطمئن شوید.
- تنها کارگران آموزش دیده میبایست با این محصول باید در ارتباط باشند.
- هرگونه نشت، سرریز و یا خرابی تجهیزات ایمنی را فورا باید رفع کنید.
- از ایجاد هرگونه بخار، رطوبت و گرد و غبار بپرهیزید.
- از تجهیزات و ابزار آلات مقاوم در برابر پوسیدگی و خورندگی استفاده نماید.
- به هیچ وجه از ظروف و مخازنی که سود مایع یا سود پرک در آن بوده است، استفاده نکنید حتی اگر تمیز به نظر برسند. و در صورت استفاده از نصف سود پرک، کیسه آن را محکم ببندید.
نگهداری سود پرک
- سود پرک را در محیط خشک و خنک با تهویه ی مناسب نگهدارید.
- همیشه سود پرک را از مواد ناسازگار دور نگه دارید.
- همیشه کمترین مقدار مورد نیاز را در انبار ذخیره کنید.
- در حمل دریایی سود پرک، حتما برچسب کالای خطرناک را روی کانتینرهای آن بچسبانید.